fredag 25 juni 2010

Boestorps midsommarlevain

De senaste dagarna har det varit lite experimentverkstad hos Bageri Boestorp. Så här inför midsommar tyckte jag det vore lämpligt med ett riktigt somrigt surdegsbröd som skulle passa till sillen. Jag ville ha ett bröd som liknade Levain till utseende och konsistens men som hade smak och färg som förde tankarna till svensk försommar. Resultatet tog jag ut ut ugnen vid midnatt i går (bagerskor plockar inte blommor på midsommarnatten, de bakar bröd...) min egna midsommarlevain med ljusgrön färg och touch av gräslök och dill.



BOESTORPS MIDSOMMARLEVAIN


Detta behövs till 2 limpor


Fördeg:
100 g vetesurdegsgrund
200 g ljummet vatten
150 g vetemjöl special
50 g grahamsmjöl

Smak- och färgtillsats:
190 g fryst bladspenat
250 g vatten
5 g färsk gräslök
15 g fryst hackad dill


Huvuddeg:
Fördegen
Smak- och färgtillsatsen
150 g ljummet vatten
750 g vetemjöl special
20 g salt


Dag 1


Blanda ingredienserna till fördegen i en bunke och täck med tallrik, lock eller plastfolie. Låt stå i rumstemperatur över natten. Skall du inte baka direkt på morgonen kan fördegen sedan ställas i kylskåp tills det är dags att göra huvuddegen.


Ta upp och tina den frysta spenaten.




Fördegen när den stått ett halvt dygn i rumstemperatur.



Dag 2


Gör färg- och smaktillsatsen genom att mixa spenat och vatten med en mixerstav. Klipp den färska gräslöken i mindre bitar och tillsätt i spenatmixen tillsammans med den hackade frysta dillen.



Härligt grön spenatmix med smak av gräslök och dill.


Häll i fördegen, spenatmixen, vetemjöl special och vatten i degblandaren och blanda på låg hastighet i 5-6 minuter. Öka farten och kör sedan ytterliggare 3-4 minuter. Tillsätt saltet och kör ytterliggare 2-3 minuter på full hastighet. Degen skall vara ganska lös men skall mot slutet släppa kanten i degblandaren och bli seg och spänstig.


Degen under bearbetning på låg hastighet i degblandaren.

Smörj en plastlåda eller större bunke med matolja och häll över degen i den och låt den jäsa där till cirka dubbelstorlek. Vik degen vid ett par tillfällen under jäsningen, min deg viktes första gången efter en timme och sedan ytterliggare tre gånger med 20-30 minuters mellanrum. Vikningen av degen görs genom att alla kanter på degen viks in en gång mot mitten, dvs uppifrån, nerifrån, från höger och från vänster. Avsluta med att vända på degen så att invikningen hamnar underst. För min deg tog det cirka 4 timmar att uppnå dubbel storlek en varm försommar kväll, räkna med längre tid vid kallare temperatur.

Sätt ugnen på 275 grader i god tid innan degen jäst klart. Placera en plåt på botten i ugnen och en lite längre upp.

Mjöla ett bakbord med rejält med mjöl och vänd upp degen där. Platta till degen något utan att trycka ut för mycket luft ur degen. Dela degen i två delar och vik varje del en gång på längden. Lägg delarna på bakplåtspapper med skarven ned och forma dem till snygga limpor.


De färdigformade limporna precis innan de skall in i ugnen.

Ta ut den översta plåten ur ugnen och dra på bakplåtspappret med limporna på den heta plåten. Placera limporna lite under mitten i ugnen och släng in fyra isbitar på den understa plåten. Stäng luckan och sänk genast värmen till 250 grader. Grädda 15 minuter och vädra sedan ugnen genom att öppna och stänga luckan en gång. Sänk temperaturen till 200 grader och grädda ytterliggare 15-20 minuter. Vädra ugnen några gånger under den sista gräddningsperioden. Brödet är färdigt när innertemperaturen är cirka 95 grader.

Låt limporna svalna på galler utan bakduk.



De färdiggräddade limporna.

Segt och håligt precis som en levain men till det även midsomrig färg och smak. Perfekt till ägg och matjessill.
















onsdag 23 juni 2010

Ägg- och matjessillsröra

I dessa midsommartider är matjessillen i ropet och själv var jag och köpte tre stycken burkar i morse. På vägen hem från jobbet fick jag rejäla cravings efter matjessill så jag bestämde att det fick bli detta till kvällsmat. Var dock inte så sugen på potatis och hade ingen gräddfil så istället improviserade jag ihop en liten smaskig röra som jag åt tillsammans med några skivor surdegsbröd.

ÄGG- OCH MATJESSILLSRÖRA

Till cirka 4 mackor

2 Hårdkokta ägg
1 Burk klassisk matjessill
1 msk majonnäs
2 msk creme fraiche
1 msk frusen hackad dill
Några strån gräslök

Skiva och hacka äggen smått och dela matjessillen i mindre bitar. Rör i hop ägghack, matjessill, majonnäs, creme fracihe och dill. Strö över klippt gräslök vid servering.
Man tager vad man haver, en djupdykning i kyl, frys och land gav ett antal lämpliga ingredienser.


Enkel och god kvällsmat i midsommartid!

Det är viktigt att vara snygg när man köper bananer

Som de allra flesta andra människor som inte lyckats bli helt självförsörjande på föda så besöker jag livsmedelsaffärer ganska regelbundet. Ett nödvändigt, dyrt och ganska ohumoristiskt nöje. Jag besöker gärna mina tre favvoaffärer här i Borås tidigt på morgonen innan jag börjar jobba, har drygt en timmes "håltimma" mellan tåget ankommer stationen och jag börjar jobba och då brukar jag passa på att handla. Det brukar vara jag och ett antal pensionärer som strövar runt i affären på morgonen och det är rätt skönt att slippa trängseln och stressen som uppkommer lite senare på dagen. Ibland samlar jag även extra pensionärspoäng genom att t.o.m stå och vänta utanför innan ICA Maxi öppnar klockan åtta på morgonen. Eftersom jag oftast handlar på morgonen så glömmer jag av hur man skall bete sig om man mot förmodan skulle råka åka dit en torsdageftermiddag när stressade människor skall helghandla. Om man befinner sig i affären vid dessa tidpunkter måste man tänka på följande:

1. Skriv en inköpslista som är anpassad till ordningen varorna kommer i affären, strömmen av kundvagnar är så stark att det är svårt att vända och gå tillbaka och hämta något. Går du mot strömmen måste du vara beredd på att få sura blickar för att du går år fel håll.

2. Ta på dig slagtåliga kläder så att du klarar att bli rammad av kundvagnar som vuxna kör och de små röda rullande korgarna som barn kör omkring och leker med.

3. Att det inte är prioriterat att tömma självscannrarna från "betala själv tornet" så antagligen måste du stå och köa och kasta arga blickar omkring dig även fast det är just detta du vill slippa när du scannar själv.

4. Att det är kaos på Tacosavdelningen, chipsavdelningen och lösgodisavdelningen.

5. Att du antagligen kommer bli kallad tant vid ett eller fler tillfällen av någon stressad förälder. Mamma till barn: "Flytta dig lite det är en tant som skall förbi". Hallå!!! Jag är fortfarande ungdom enligt SJ.

Som sagt jag tycker det är lungnare på morgonen, de stora butikerna här i stan har dessutom så breda gångar att det är lätt att kryssa mellan rullatorer och kundvagnar med LGF-skylt (långsamt gående fordon). Även om det låter så är faktsikt inte handlandet enbart en källa till gnäll för min del utan är också en aktivitet som ganska ofta bjuder på några humoristiska inslag. Häromdagen mötte jag exempelvis mannen som försökte se tuff och snygg ut när han handlade bananer.

Dagen jag mötte "bananmannen" var jag i affären för en lite lunchsnabbis (handla snabbt på lunchen alltså, inget annat). Bananmannen, som jag misstänker var en familjefar som var utskickad med inköpslista skriven av sin fru, befann sig på fruktavdelningen när jag kom ilande med min ekologiska inköpskasse (så att folk skall tro att jag endast köper fina ekologiska varor ;-) ) och scannern i högsta hugg. Med sig hade han en extra stor familjekundvagn, vilket enligt mig stödjer min hypotes om familjefar, singlar handlar inte med familjevagnar om de inte skall ha party med polarna och bananer är ingen "party med polarna mat". Bananmannen grabbar tag i en klase Chiquitas och slänger dem sedan med en elegant posé från en possition cirka en halvmeter från vagnen och låter dem hamna längst fram i stora familjevagnen. "Bang" säger det när klasen dänger i kundvagnsgallret efter det snärtiga och snygga kastet. Visst var det snyggt men jag har svårt att tro att någon av kvinnligt kön skulle bli imponerade av den manlige och tuffa handlaren. Vi som såg honom kände enbart sympati för honom eftersom vi visste att när han kom hem med klasen till frugan skulle han få skäll eftersom hälften av frukterna skulle ha snyggt brunt rutigt mönster. Min första tanke när jag såg honom var liksom "Gör om, gör rätt". Hoppas att det inte stod även ägg på hans lilla lista... Kan även se mjölken komma flygande och landa snyggt uppe på bananerna. För att inte tala om synen när bananerna slängs ned först i kassen och sedan täcks över med två pet-flaskor Coca Cola.

Som sagt jag blev inte så imponerad av bananmannen men han förgyllde min dag och gav mig något roligt att tänka på under eftermiddagen på jobbet. Så fortsätt gärna alla män att försöka stila för det fyller oss kvinnors vardag med så mycket humor. Fortsätt ställ er längst fram vid spegeln på gruppassen på gymmet och spänn dig så mycket du kan medan du gör några snygga rörelser, det blir så roligt när du sedan är totalt bortkollrad under passet och inte gör en rörelse rätt. Fortsätt stila i affärerna och kasta så mycket bananer ni vill för då kan ni t.o.m bli omskrivna och omdöpta till bananmannen.

En liten misstanke har dock vuxit fram om att bananmannen kanske älskar banankaka och därför gör allt för att bananerna skall bli bruna och banankakevänliga så fort som möjligt. I så fall rekommenderar jag honom att testa receptet på banankaka som finns i Sju Sorters Kakor, det är riktigt bra. Kanske återkommer jag med resultatet av ett banankakebak någon gång i framtiden, även min sambo kan nämligen i bland få bananer uppskriva på sin inköpslista :-).

fredag 18 juni 2010

Mjöl på morgonrocken

Idag blev det uppstigning tidigt och detta för att kunna bjuda mina kära kollegor på nybakt Levain till frukost. Fem i halv fem gled jag ganska ograciöst ur bingen och begav mig ner till köket för att sätta på ugnen och plocka fram degen som kalljäst i kylskåpet hela natten. Skall i ärlighetens namn bekänna att jag dock begav mig tillbaka till sängen igen för att sova lite till innan det var dags för utbak klockan fem. Så här tidigt på morgonen tycker jag att bagarrock känns ganska överflödigt så istället fick morgonrocken tjänstgöra som klädsel. Inte så praktiskt kanske men eftersom brödet bara skulle in i ugnen bedömde jag det som en bra lösning ändå (väldigt många dåliga lösningar känns förvånansvärt bra så tidigt på morgonen...).

Mitt bak inleddes egentligen redan i onsdags då jag gjorde fördegen till Martin Johanssons recept på Stureby Levain. Detta är ett bröd som bakas med vetesurdegsgrund och som blir segt med knaprig skorpa. Inget att rekommendera till dem som gillar att smöra sin macka eftersom de stora hålen gör detta i stort sett omöjligt. Vetesurdegsgrunden som jag använder är också gjord och matad enligt Martins modell och det var denna lilla burk jag plockade fram i onsdags och användes till att starta fördegen. Fördegen fick sedan stå i rumstemperatur till morgonen på torsdagen då den åkte in i kylskåpet.


Herr råg- och herr vetesurdeg som bor i en av mitt kylskåps dunkla vrår.

På kvällen på torsdagen så arbetade jag ihop själva degen med hjälp av hushållsassistenten och slängde ner den färdiga degen i en plastbox med lock. Innan jag gick och lade mig hann jag vika degen tre gånger och sedan var det skjuts in i kylskåpet med boxen när jag gick och lade mig.
Det som återstod i morse var alltså endast själva utbakningen och att baka av brödet i ugnen i 30 minuter. Fram med boxen och ut med degen på ett välmjölat bakbord. Efter att en gång ha kämpat med en Levaindeg som totalt kletat fast på mitt bakbord använder jag numera rejält med mjöl, mycket mycket mer än vad som behövs vid utbakningen av en vanlig jäsdeg. Uppe på bakbordet delade jag degen i två delar och vek i hop dessa till två limpor som placerades på ett bakplåtspapper. Sedan kom det kanske krångligaste momentet; att baxa på bakplåtspapper+limpor på den 275 grader varma plåten som värmts upp i ugnen. Dubbla grytlappar rekommenderas! In med plåten i ugnen och efter att jag slängt in fyra isbitar på en plåt i botten av ugnen så stängde jag luckan. Tre vädringar senare var innertemperaturen i limporna över 94 grader och de fick då komma ut ur värmen.
När limporna kommit ut ur ugnen var klockan fem i sex och då hade jag hunnit äta frukost, byta ut morgonrocken mot lämplig arbetsklädsel och packat jobbarväskan. Lite efter sex fick en Levain flytta in i en kökshandduk och följa med i väskan mot jobbet. Min nybakta, ännu varma, Levain spred sedan härlig doft i hela tågvagnen, vilket jag misstänker gjorde åtminstone någon resenär lite småhungrig.


Dagens resultat två härligt knapriga, sega och håliga Levain.


Både goda och snygga


torsdag 17 juni 2010

Det är av misstagen man lär sig nya saker....

När jag skulle börja baka med min surdeg följde jag ett råd från en hängiven surdegsbagare som sa att surdegar blir gladare (mindre sura?) om de görs på ekologiskt rågmjöl. Så sagt och gjort så genomsökte jag de stora fina ICA-butikerna här i Borås och hittade ett ekologiskt och lokalt producerat rågmjöl som fick åka tåg med mig hem till Vedum (vad gör man inte för dessa surdegar..). Påsen kändes väldigt hemmagjord och var tillsluten med brun packtejp och försedd med diverse klistermärken och stämplar som talade om vad den innehöll.

Det fina lokala och närproducerade mjölet blev sedan surdegsmat och brödinnehåll och eftersom resultatet varit gott beslutade jag mig för att köpa samma märke när den lilla påsen var slut. Så när jag stressad och i farten var och handlade till mitt 25-års kalas och för en gångsskull hade en bil tillgänglig här i Borås kom jag på att det var perfekt att transportera hem en tung påse mjöl också. Full fart med kundvagnen (eller ja så fort man kan köra när gången upptas av stressade veckohandlare som saknar kundvagnskörkort) mot mjölhyllan och väl där greppade jag den välkända bruna påsen och satte fart mot kassan.

Någon vecka senare blev det dags att öppna den nya påsen eftersom den gamla tog slut mitt i ett bak. Blev lite förvånad över att den nya påsens mjöl var något mer brunt än den gamla påsens men tänkte väl att så kan det nog vara när det är ekologiskt mjöl, säkert från en annan åker. Frågade för säkerhetsskull min spannmålsproducerande sambo om färgen men han tyckte inte det var konstigt att mjölet skiftade i färg. Så jag bakade och matade på och allt funkade ganska fint, hade dock ett rågbröd som inte alls blev sig likt mot den bild som fanns i receptboken, men trodde detta berodde på en lite för lång jästid.

I lördags upptäckte jag misstaget! När jag precis matat mina surdegar och gjort fördegar till mitt kommande bak blickade jag in i mitt mjölskåp sådär lite på distans (dörren stod öppen). Där stod det plötsligt en brun hemmagjord påse med texten "Gramhamsmjöl" på. Hmmm en sådan hade jag väl inte köpt? Sakta tändes en liten lampa (sådär som de morderna lågenergilaporna tänds), hade jag möjligtvis råkat ta fel i affären och i själva verket bakat gramhamsbröd i flera veckor? Jodå så var det. Plötsligt förklarades både färgbytet och det konstiga brödet. Intressant att notera är dock att även om jag matat min surdeg med "fel" mjöl i flera veckor så var den fortfarande glad och gjorde så att brödet jäste. Slutsatsen jag dragit är alltså att har du inte rågmjöl någon vecka så går det lika bra med ekologiskt grahamsmjöl när det är dags för surdegen att äta. Innehåller brödet bara små mägder rågmjöl så funkar det också att byta till grahamsmjöl.

Men eftersom rätt skall vara rätt gick jag återigen till stora fina ICA i Borås i tisdags och köpte en ny påse rågmjöl. Denna gång sorterade jag bland grahams- och rågpåsarna från denne leverantör som någon (praktikant?) påpassligt blandat i hop i hyllan. Snyggt stod de där på rad varannan graham varannan råg. Så från och med i går är ordningen återställd och det som bor i min kyl är numera en rågsurdegsgrund igen.




Ser man på den här bilden är det ganska svårt att förstå hur jag kunnat undgå att se att det står grahamsmjöl på påsen och inte rågmjöl.

onsdag 16 juni 2010

Varför ägna sin fritid åt att pyssla om degar?

Jag fick ett SMS från min sambo för några årsedan som löd "Köp rostbröd". Snäll som man är (nykär givetvis) svängde jag förbi ICA på vägen hem när jag klivit av tåget och köpte en Pågens Roast and Toast. Nu är väl kanske inte vårt lokala ICA det allra billigaste i världen men jag tyckte att 25kr var ganska dyrt för ett rostbröd som egentligen bara behöver bestå av mjöl, vatten, salt och jäst. Hade jag istället använt pengarna till att köpa ingredienser hade jag ju kunnat baka betydligt fler limpor än endast 1 st. Antagligen hade dessa limpor också räckt längre eftersom de på långa vägar inte skulle ha lika stort luftinnehåll som den köpta limpan. Denna "dyra" Roast and toast gjorde att jag grävde fram den gamla hushållsassistenten som jag fått "på köpet" med sambon och började försörja oss med egenbakat bröd istället.

Det som började som ett sätt att spara lite matpengar har dock med tiden blivit mer av ett fritidsintresse som jag gladeligen fyller min lediga tid med. Förutom att jag har roligt får vi också godare bröd som jag även misstänker är lite nyttigare än fabriksbakat (Har inga vetenskapliga rapporter att hänvisa till dock).

För ett tag sedan tog jag ett nytt steg i min utveckling som bagerska genom att börja baka det trendiga och välomtalade surdegsbrödet. Detta innebär att jag numera har två små burkar i mitt kylskåp där det bor en kletig massa som skall pysslas om och matas med jämna mellanrum, ungefär som att ha vuxenvarianter av Tamagotchis. Numera händer det att jag i panik ringer till min sambo eftersom jag kommit på att jag glömt bort mina surdegar i jässkåpet och beordrar honom att gå in och flytta dem så att min samvete kan stillas. Bäst att sköta sig annars kanske någon surdegsskyddsinspektör kommer och gör hembesök och ger mig surdegsförbud pga av vanskötsel. Att baka med surdeg är lite krångligare men ger mer spänning i livet genom sin oberäknelighet och eftersom jag gillar utmaningar bakar jag numera mer än någonsin.

Som ni kanske märker kommer det bli mycket bakning i denna blogg men jag kan nog utlova en hel del annat också. Jag brukar exempelvis förpesta min omgivning med berättelser som av någon anledning ofta handlar om tåg, Borås, cykling och livsmedelsaffärer så risken finns att även sådant kommer att leta sig in här. Men som sagt det kommer bli mycket bakning och jag lovar att bjuda på roliga anekdoter, smarriga recept och allmänt hänga ut mina eskapader i köket.